Att hitta bloggrösten

Eftersom jag det senaste året har skrivit så grymt många artiklar på Livåleva så trodde jag att jag hittat mig själv i skrivandet. Inte då! Jag känner mig visserligen säker på min stil när det gäller att skriva artiklar, men hur låter min bloggröst? Här ska det ju vara rakt igenom personligt, det är jag-form som gäller. Men talspråk blir jobbigt att läsa även på en blogg och det korrekta skrivspråket jag fick lära mig i grundskolan med stor bokstav på Du och Ni blir lite väl högtravande. För visst är det så att när man är på en föreläsning om ett ”tråkigt” ämne så kan det ändå bli intressant om talaren är rätt. Även om jag bloggar för min egen skull, så skulle jag ju inte göra det om jag inte ville ha läsare! I såfall hade det ju dugt med en dagbok.

DSC_0121

Jag har alltid varit intresserad av på hur många olika sätt man kan presentera saker, och hur de sedan uppfattas. Det är tillfälle, minspel, tonfall, ordval, hastighet, sammanhang och en massa andra faktorer som väger in. På gymnasiet gick jag en kurs som hette konfliktlösning, och det var den bästa kurs jag läst under hela skolgången. Det är iallafall den som enskilt betytt mest för mitt liv. Konfliktlösning var kanske en lite konstig titel, för egentligen handlade det mest om hur man med mycket enkla medel kan undvika att en konflikt ens uppstår. Det handlar om att få sagt det man behöver säga utan att kasta spjut mot den man talar till! Jag lärde mig hur viktigt det är att att vara saklig och att inte haka på när någon är upprörd, spydig eller oförskämd.

Jag läser inte så många bloggar regelbundet, och till viss del beror det på att det finns bloggar som egentligen är bra men som jag inte riktigt mår bra av att läsa. Det kan vara att bloggaren delar ut pekpinnar på löpande band eller är mycket negativ. I mitt bloggande vill hitta en ton som gör att jag kan få sagt det jag vill utan att pysa ut onödig negativ energi till läsaren – även om vi tycker olika!

Annonser

2 kommentarer

december 28, 2013 · 8:50 e m

2 responses to “Att hitta bloggrösten

  1. Jag brottas också med de här tankarna, och dilemmat hur personlig man är bekväm att vara på nätet? Tycker du tänker klokt om alla känslor i affekt som kan dyka upp. Förbannat tröttsamt och irriterande, sånt vill i alla fall inte jag läsa!

    • Ja, man är ju väldigt säker på vad man vill och inte vill läsa hos andra, men det är svårare att veta vad man själv kan, bör, vill skriva 🙂
      det är nog något pågående man måste tänka på hela tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s